30. Duben 2014 21

Raw mangový dort s vlašskými ořechy

DSCF6950

Na tenhle bezva mangovej dort mě přivedla návštěva restaurace Rawcha, kde maj kromě týhle mňamky taky neskutečně dobrý raw sushi ze slunečnicovejch semínek, na který si dělám receptovej zálusk!;) Ale zpátky k dortu. Přesto, že obecně upřednostňuju sezónní ovoce i zeleninu, páč to považuju za vůbec nejzdravější, občas hřešim exotikou. A docela nedávno padla karta na medový mango! To vám je totiž tak fantasticky jiná chuť než na kterou jsme běžně zvyklí, že moje chuťový buňky z toho pokaždý maj úplnej orchestr.:) Medový mango nebo taky Ataulfo mango je bohatý hlavně na vlákninu a vitamín B6, A a C. Spolu s vlašskýma ořechama, datlema a nepraženym kakaem je tenhle dort nejenom výbornej, ale taky mnohem zdravější, než kdejakej pečenej. Máte na něj chuť? Tak pojďte honem na recept!;)

Na jeden mramorovej mangovej dortíček budete potřebovat:

Na korpus:

Na náplň:

Nejdřív si rozmixujte ořechy s pokrájenýma datlema na menší kousky spolu s kakaovym práškem, aby se vám vytvořila taková lepkavá drobenka, kterou vidíte dóle na obrázku. Na spodek dortový formy si místo běžně používanýho pečícího papíru dejte potravinovou folii, formu pořádně „zamkněte“ a teprve pak na folii vysypte tu sypkou lepkavou směs.

To je taková vychytávka, kterou nám prozradili na kurzu „nevaření“ v Secret of Raw.:)  Dort jde potom, co zatuhne v ledničce nebo mrazáku mnohem líp z formičky vyndat.

DSCF6922

Hmotu prstama a dlaněma dobře udusejte na dno formy, aby vám vzniknul korpus, na kterej pak přijde náplň a dejte zatuhnout do mrazáku.

Medový mango je z Asie (Indie, Srí Lanka, Pakistán) a je o dost sladší a chutnější ještě než to běžný – odrůda Tommy Atkins – co se pěstuje hlavně na Hawai a Floridě. Taky záleží na jeho zralosti, ale já ho koupila fakt výborný. Koukejte!:)

DSCF6927

Rozřízněte ho podélně. Má uprostřed docela tenkou, ale za to pořádně velkou pecku. Okrájejte mu šlupku a kolem pecky a celý ho hoďte do mixéru i spolu s druhou půlkou. Přihoďte datle, přilejte kokosovej olej a pořádně rozmixujte úúúplně do hladoučka.

Formu vyndejte z mrazáku a na korpus vlejte odhadem asi tak 3/4 celýho obsahu mangovýho krému. Trošičku s formou zatřeste, aby se hmota (je docela tuhá) rozprostřela po celý ploše. Kdyžtak si pomožte stěrkou.

Do zbytečku krému přidejte ještě kakao a znovu prožeňte mixérem, ať se náplň pořádně obarví do světle hněda. Polejte jím hala-bala vršek krému, vezměte si vařečku a v jednom směru její násadou promísete obě vrstvy, ať jsou hezky jakoby mramorovaný.

Dejte vychladit na několik hodin do ledničky nebo na kratší dobu do mrazáku a máte exotickej dortík v cukuletu hotovej!;)

DSCF6969

21 komentářů k článku Raw mangový dort s vlašskými ořechy

  1. Děkuji za inspiraci :) dort vypadá úžasně. Také chodím do jedné raw restaurace Black Kale (občas si objednám dortík i domů: https://www.blackkale.cz/ ) tam mají vždy úžasné. A taky tam mám zálusk na pár receptů :D

  2. Tedy chut je luxusni, ale i po noci v mrazaku se po vyndani z formy roztekl :-( Priste zkusim pridat trochu agaru, treba to pomuze :-)

    • Ahoj Katy, ono strašně moc záleží na tom, jaké mango použiješ, kolik obsahuje vody a jak dlouho pak dort necháš venku, víš. Vitariánské dorty je fajn konzumovat hned, jde vlastně nejen o životní styl ale celkovou filozofii… Ale klidně si tam agar přidej, jak je libo, hlavně ať chutná! ;)

  3. Namixováno, natlačeno do formy, ztuhnuto a musím říct, že je to dokonalé! :-)

  4. Prave som ho dorobila a dala mrazit, a neviem ako sa ti podarilo zachovat tu krasnu mangovu farbu, mne sa tymi figami ofarbil na tmavsie… a nevyzerá tak dobre. Mas nejaky trik?…

    • Ahoj Zuzko, to já taky ne, je to barva toho manga. :D Ono záleží, jaké prostě použiješ a jaká bude jeho zralost, je to jak druh od druhu, tak i kus od kusu. :) Takže žádný trik bohužel nemám…

  5. aaaa 18 cm uz jsem si vsimla :-)

  6. Ahoj, dort je nádherný! Asi se do něj pustím, jen mi prosím řekni, jakou velikost formy jsi použila. Děkuji za odpověď :)

  7. vypadá to nádherně, ale na zmíněných stránkách jsem našla jen odrůdu manga kent, tak přemýšlím, jestli i s ním to bude tak chutné, co myslíte? :-)

  8. Ahojte, nemám slov, dobre to vyzerá a nemám najmenších pochýb, aké to môže byť dobre

  9. To je špica! Peču na jahelník, jdu uplácat mango zázrak. Velké díky za skvělé recepty rybičky gurmetky.

  10. Bože, ten vypadá luxusně. Mohu se zeptat, když někomu nechutnají vlašské ořechy, jakou jinou ořechovou variantou byste to nahradila? Děkuji.

    • Ahoj Pavlíno, děkujůů!:))

      Myslim, že by šlo namíchat na půl para ořechy s mandlema, aby si to zachovalo takovou zemitou (para) a ne moc sladkou (mandle) chuť?:)

  11. Teda to vypadá parádně, já chci kousek teď hned!

  12. Mňááám! To musí být. Mango je moje neřest, za kterou utrácím sezóna nesezóna, region neregion. Ale toto speciální jsem u nás nikdy neviděla. Kde jste ho, Rybky, pořidily?

    • Shareen, dala jsem tam odkaz k tomu mangu, ale asi jsem to měla doplnit ještě do závorky, tak to napravym!:) Děkuju za reakci. Já si teďka ujíždim na ovoci a zelenine od Fresh bedýnek. Nejenom, že většina plodin je v bio kvalitě, ale hlavně mi chodí zralý, čerstvý a voňavoučký. Navíc, dojeli si prej na Srí Lanku a domluvili se tam s místní „farmou“ a od nich dovážejí veškerý exotický ovoce včetně mladejch kokosů, ananasů, durianů a právě i tohohle medovýho manga. Musim fakt říct, že takovýhle čerstvý a zralý ovoce jsem jedla jenom v Indii nebo někde u moře. Tohle se bedýnkám vážně moc povedlo. Koupila jsem si teď od nich i papáju a to klasický mango a uuuááááá, užrala bych se toho! :D Neskutečná dobrota!

      • Tak to věřím. Na Fresh bedýnky mám zálusk, jakmile budu v Čechách (nežiju tam). Snad mi v nich přijede také něco nadmíru voňavého (i když je to trošku na pomezí, když to musí jet takovou dálku). No ale holt lepší z dovozu takové ovoce než opečené předmražené plátky mletých krav v housce (taky mražené a opečené z mletého kdovíjak starého a postříkaného vyšlechtěného obilí) – omlouvám se za radikální postoj, nechci vířit vody, ale sem snad tolik McVyznavačů nepřijde ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *