25. Březen 2015 2

Raw pomerančové dortíčky s čokoládovo-zázvorovou polevou

DSCF6311

Tak Ryby! Už se nám sem dere jaro v plné polní, hurá!:) Takže občas zase nahodím nějakej ten recepis na raw dortíky a jinou vitariánskou dobrotu. V zimě na ně prostě tolik chuti nemám. Tyhle košíčky jsou bezva vtipný a moc dobrý a budete je mít raz dva. Nebojte se taky vymýšlet vlastní kombinace! No, a rybičky. V dubnu na mě myslete, páč letim na celičkej měsíc do Vietnamu (jo, budu vám psát, nebojte!), a strašně se těším!:) Jestli mě budete chtít sledovat, jak se mam, na čem všem si pochutnávám a co všechno navštěvuju, tak můžete přes Instagram nebo Facebook. A určitě pak něco taky sepíšu!;) Buďte tu na sebe opatrný, já budu taky. A teď už šup na ty dorty!:) Ahóóój u receptu v květnu!:*

Na šest malých dorťajsů budete potřebovat:

Na korpus:

Na náplň:

  • 2 pomeranče
  • 80 g kešu ořechů
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • pomerančová kůra z půlky čerstvého bio pomeranče
  • 60 g kakaového másla
  • 1 vanilka

Na polevu:

Nejdřív rozmixujte ořechy s pokrájenejma datlema. Pak k nim přidejte nadrobno nasekanej zázvor a prášek z kakaovejch bobů. Ty nejlíp rozdrtíte v hmoždíři (asi čtyři tobolky). Znovu všechno promixujte. Bude z toho taková lepkavá hmota díky těm sladkejm datlím. Udělejte z ní malý kuličky a ty rozplácněte na dno muffinový formičky. Doporučuju použít silikonovou pro lepší manipulaci. Dejte ztvrdnout do mrazáku.

Okrájejte pomeranče. Záměrně píšu okrájejte, páč kdybyste je oloupaly, zůstanou vám na nich bílý vlákýnka a to pak neni úplně vončo. Nakrájejte je na kostky. Potom slejte vodu z oříšků a nastrouhejte nebo nadrťte si kousky kakaovýho másla. Do mísy nalijte teplou vodu, abyste zachovaly zásady raw (neboli “vaření” za syrova). Teplota vody by neměla přesáhnout 48°C, pokud chcete zachovat vitariánský doporučení.;) Kakaový máslo má teplotu tání zhruba kolem 35°C, takže ono se fakt i při takhle nízký teplotě rozpustí, nebojte!:)

DSCF6266

Rozmixujte kešu oříšky spolu s kakaovym máslem a sirupem. Pak přidejte pomeranče i kůru a semínka z vanilkovýho lusku a znovu do hladka rozmixujte. Vyndejte formičky z mrazáku, směs nalejte na korpusy a vraťte do zimy.

Smíchejte rozpuštěný kakaový máslo s práškem z kakaovejch bobů, sirup a nasekanej zázvor. Kašičku pořádně promíchejte a spojte v jednolitou polevu. Až budou dortíčky dostatečně ztuhlý, vyndejte je z mrazáku a vršky namočte do čokolády. Výsledek je jemně pálivej po zázvoru, voňavej po pomerančích a naprosto famózní!:)

TIP: Med můžete nahradit libovolnými sirupy. Jen bacha na tu fruktózu. Nejlepší je ty sladidla střídat.;)

TIP 2: Pomeranč můžete zaměnit za hrušku a zázvor za nasekané mandličky a v tu ránu máte zbrusu novej jemnější recept!:)

DSCF6426

2 komentáře k článku Raw pomerančové dortíčky s čokoládovo-zázvorovou polevou

  1. Vypadají úžasně, což o to, ale tolik tuku, co v nich je! Kalorická BOMBA! Ještě, že toho je jen trošku :-)

    • Ale taky zdravýho! :) Jasně, je to bomba, ale člověk toho nesní moc. A co teprve kolik je takový Hery (a cukru) v bábovce. ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *