27. Říjen 2012 3

Francouzské Thajsko na dlani

IMG_4763

Ahoj Rybičky!

Dneska se hlásím z thajsko-vietnamsko-indicko-čínsko-filipínského obchůdku (jak hlásá zdejší cedulka na dveřích) ve Francouzský 66! Protože jsem se zas jednou chystala udělat k obědu thajskou polévku, vyrazila jsem sem. Tady totiž vždycky seženu to, co na vaření báječných asijských pokrmů potřebuju!:)

Všechny zdravé rybičky předem varuju před všema úžasnýma sladkýma a slanýma dobrotama a čínskýma polívkama,:) za těma sem chodí jiní. Těm, kterým éčka a super „glutamutantmáty“ nevadí!:) Já sem jezdím hlavně za typicky thajskou čerstvou zeleninkou, rýží, rýžovýma plackama, kořením, cukrem a kokosovým práškem.

Ze zeleniny tu s jistotou pořídíte čerstvé chilli papričky, voňavou citronovou trávu, baby kukuřičku, thajský lilek, koriandr, thajskou bazalku (voní po lékořici!), zelený pepř, banánové listy, čerstvý zázvor a tak dál.

Jestli si pochutnáváte a rádi vaříváte indická biryani („rizota“), budete v sekci s kořením v sedmém nebi. Najdete tu totiž na něj různé směsy! Také tu seženete červená, žlutá i zelená karí, kardamom (někdy psáno také kardamon), kurkumu, garam masalu, tandoori masalu, chilli Abych nezapomněla, kromě chladniček se zeleninou tu mají mrazáky s krevetami, rybičkama na sushi, mušle a jiné mořské dobroty. Pro mě je to taková velikánská nouzovka. Preferuju čerstvé a za těma chodím jinam, to vám povím příště!:)

IMG_4760

Miluju jejich jasmínovou rýži. Vyzkoušela jsem několik značek a nikdy jsem se nespálila. Všechny voní jak z čínského bistra a to myslím jen v tom nejlepším slova smyslu. Pokud vaříte i nudle nebo děláte třeba závitky se zeleninou, rýžového materiálu je tu opravdu požehnaný výběr.

Prodávají tu i jedinečný palmový cukr, kterému soukromě říkám UFO.:) V pytlíčku je ho několik kusů, které mají tvar létajícího talíře.

Nebo znáte takový fígl, jak udělat maso bez ohně, aby chutnalo jako z grilu? Poradil nám to na kurzu vaření v Sasazu šef kuchař Shahaf Shabtay. Je fakt, že jsem zatím tak zkoušela dělat jen kuřecí kousky a krevety, ale na těch to vážně funguje. Potřebujete maso nejdřív posypat kokosovým krémovým práškem (coconut cream powder) a pak ho hodit na rozpálenou pánev s troškou oleje, ghí nebo omastku, který chcete použít. V Indii a Vietnamu se to prý běžně dělá, aby to podpořilo takový ten smokie efekt. Tak to určitě někdy vyzkoušejte.

IMG_4757

Je tu prostě spousta dobrot a kdybych je měla všechny vyjmenovat, budeme tu do příštího týdne. Jestli máte rádi exotickou kuchyni dálného východu, neváhejte a vydejte se sem třeba i jen na okukovací exkurzi.:) Jenom jedno malé varování. Není to žádný bio obchod, takže mějte oči na šťopkách, sledujte etikety a přídavné látky.

Co tu třeba mají a za kolik:

ZELENINA:

Citronová tráva – 5 Kč/ks

Thajský malý lilek – 29 Kč/tácek

Koriandr – 15 Kč/sv.

Čerstvý zelený pepř – 29 Kč/vanička

RÝŽE, NUDLE A PLACKY:

Thajská rýže – 55-59 Kč

Rýžové nudle – 32 Kč

Rýžový papír – 45 Kč (cca 40 placek v balení)

PIVO:

Chang Beer – 33 Kč (na mou obranu, na obalu bylo uvedeno tohle neškodné složení: voda, ječný slad, chmel :))

DOCHUCOVADLA:

Palmový cukr – 35 Kč

Kokosový krémový prášek (Chao Thai Brand) – 29 Kč

Adresa:
Thai’s Asian Food Shop
Francouzská 466/66
Praha 10,  101 00

3 komentáře k článku Francouzské Thajsko na dlani

  1. Škoda, že nebydlím v Praze. Mi zatím nezbýva nic než objednávat tady http://www.asijske-potraviny.eu/

  2. Okolo tohohle krámku chodím a vždycky jsem se bála jít dovnitř :D Mimochodem hned vedle je bezkonkurenční kavárna Šlágr, tamní dorty sice nemají s Asií nic společného, ale lepší jsem ještě v Praze neměla :o)

  3. Není podobmý krámek v Brně
    děkuji
    V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *