30. Prosinec 2012 10

Domácí mexické tortilly jako od strejdy Juana

Domácí BuritoUž hrozně dlouho jsem měla chuť na nějakou mexickou dobrotu, ale moje snažení vždycky ztroskotalo na tom, že jsem nikde nemohla sehnat balené tortilly, které by nebyly plné cukru, éček a jiných blbostí. No a v tom mě napadla naprosto revoluční myšlenka; UDĚLÁM SI TY PLACKY SAMA! GENIÁLNÍ (ano, taky občas žasnu nad mírou svojí nekonečné invence)!:D Pšeničné tortilly jsou totiž hrozně jednoduché, dobré a vděčné jídlo. Z toho, co vám zbyde, můžete udělat krekry nebo si je schovat na pozdějc, každopádně pokud čekáte návštěvu, sláva vás určitě nemine.:) My s milým jsme se pokusili předstírat, že jsme zavítali někam mezi kaktusy ke strejdovi Juanovi a udělali jsme si nefalšované domácí burrito.

Domácí tortilly

 

Na tortilly budete potřebovat (8 placek):

  • 110g hladké mouky (1 hrnek; pokud máte hrníčkové odměrky)
  • 110g celozrnné/špaldové mouky
  • 100 ml teplé vody (radši dejde míň a postupně přidávejte)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky PrDoPeče

domácí tortilly jsou jednoduché jako facka!

Všechny ingredience smíchejte v hladké a vláčné těsto. Zadělávejte ho asi 10 minut, aby bylo takové trochu „gumové“, ale zase ne moc tuhé (kdyžtak přidejte olej nebo vodu). Přikryjte ho utěrkou a nechce 10-15 minut odpočívat. Potom z těsta vytvarujte 8 stejně velkých kuliček a na pomoučněném podkladu je vyválejte hodně do tenka (na pánvi se ještě nafouknou, takže opravdu do TENKA :)). Placky po jedné pečte na co nejvíc rozpálené suché pánvi (první půjde nejhůř jako u palačinek). Za chvíli uvidíte, že se na těstě tvoří veliké bubliny, nepropichujte je, ale jen stlačujte vařečkou, jinak se placky moc vysuší. Opékejte je jen tak, aby byla tortilla na každé straně  trochu „chycená“, když jí tam totiž necháte moc dlouho, ztvrdne a bude se lámat (to je zase právě fajn, když chcete ty krekry). Lehce opečené placky skládejte na talíř a nechte je hřát pod vlhkou utěrkou v troubě na asi 80°C.

Na náplň do burrita

 

Guacamole:

  • 1 měkké (zralé) avokádo
  • 2 rajčata
  • 1/2 limetky
  • sůl a pepř
  • někdo dává ještě trochu cibule nebo česneku, já to mám radši bez

Avokádo oloupejte a rozmačkejte vidličkou v misce. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, štávu z půlky limetky, pepř a sůl podle chuti. Důkladně směs promíchejte a tahle naprostá úžasnost mexické kuchyně je na světě! Tady opravdu záleží na zralosti avokáda, čím měkčí, tím zralejší a lepší, z tvrdého a nezralého vás bude akorát bolet břicho.

Fazole:

  • 1 sklenice červených fazolí ve slaném nálevu
  • chilli

Fazole zceďte a propláchněte vodou, abyste z nich vymyli zbytečnou sůl. Hoďte do rendlíčku, přidejte chilli podle chuti a ohřejte. Pokud nemáte rádi velké kusy fazolí, můžete je rozmačkat vidličkou, nebo rozmixovat, osobně si ráda dělám hmotu, která připomíná bahýnko (což určitě zní strašně lákavě :D), ale ještě jsou v ní pořád celé kousky fazolí.

Maso s paprikami:

  • 500g libovějšího hovězího masa na nudličky (můžete použít i kuřecí)
  • 1 červenou papriku taky na nudličky
  • 1 žlutou papriku pro změnu….NA NUDLIČKY!:)
  • olivový olej

Nejprve si rozpalte pánev s olivovým olejem a začněte restovat papriky. Opékejte je na vysokém plameni (klidně pod pokličkou), aby se přichytily. Osolte a dejte zatím vedle na talíř. Do stejné a hodně rozehřáté pánve dejte maso a zprudka ho restujte. Fígl je v tom, že teplota by vám neměla během vaření nijak zásadně klesnout, protože potom by maso ztuhlo. Pokud ale děláte kuřecí, je to celkem jedno. Když jsou nudličky rovnoměrně udělané, osolte je, opepřete a přidejte k nim hotové papriky, aby se ohřály.

No a teď už to konečně všechno můžete svést dohromady do jedhono impozantního burrito díla!:) Teplou tortillu pomažte trochou guacamole, přidejte maso s paprikami a konečně dokončete fazolemi. Placku zabalte buďto jako palačinku a nebo ji zespodu uzavřete, abyste ji mohli pěkně po mexicku kousat z ruky. Nám se udělaly boule za ušima a vás to nemine, to vám slibuju!

10 komentářů k článku Domácí mexické tortilly jako od strejdy Juana

  1. Zkoušel to někdo dělat z kupovaných placek? Už jsem je jednou zkoušela dělat doma a namísto placek jsem měla palačinky. Nyní mají mexický týden v Lidlu, přemýšlím že bych je koupila. Má někdo zkušenost?

    myslím tyto Taco kukuřičné placky: https://www.letakomat.cz/lidl/kompletni-letak-mexicky-tyden/?page=3#preview

  2. Dík za recept, který opravdu nefunguje. 250 ml vody a 220 g mouky udělá těsto konzistence na palačinky.

    • Ahoj Světlano!
      Jééééžiši, tak to se moc omlouvám! Já už jsem tortilly hrozně dlouho nedělala, ale je dost možný, že jsem měla v receptu chybu. Kolik vody myslíš, že by bývalo stačilo? Recept jsem opravila a tímto se všem, co měli místo tortil palačinky, moc omlouvám!

  3. Ahoj Báro,

    kdybych měl peníze, určitě bych vyzkoušel. Skvělý typ na skvělé jídlo. Jsi určitě šikovná kuchařka. Rád bych tě poznal a můžeme uvařit něco společně. Mám rád štrůdl. A co ty?

  4. Ahoj, chtěl bych se jen zeptat, jestli tě nenapadá v čem by mohl být problém. Když smíchám všechny ingredience podle receptu, tak místo těsta mám skoro bláto a musím přidat dost mouky aby to vypadalo jako těsto :) Jsem kuchař amatér tak nevim v čem je problém :D

    • Ahoj Kubo!
      Faaakt?? Hele, to nevim, já už je dlouho nedělala. Ale tak zkuste dát míň vody a přidávat jí postupně. Je možný, že jsem tam napsala nějakou blbost.:)) Dejte vědět, jak to dopadlo, jo?:)

    • Nevěš hlavu, že to nevychází, každá mouka se chová jinak. Asi záleží, kolik má lepku.

  5. Vypadá to úžasně, syn dělal placky i bez prdopeč a byly výtečné. Pokud chcete ale zažít opravdové Mexiko na talíři připravte si pravé kukuřičné tortillas. Hotové neprodávají, potřebnou speciální kukuřičnou mouku je možné objednat i u nás v obchodě Viva la vida. Postup najdete na netu, jen se smíchá s vodou a solí. K absolutně dokonalému zážitku z chuti pravého Mexika je nutné přidat k náplni čerstvý koriandr a šťávu z limety. Bára

    • Ahoj Báro!

      Díky za tip, příště je teda zkusim bez prdopeče. Koukala jsem na vaše stránky a máte tam spoustu zajímavejch věcí, super!:) Mexickou kuchyni úplně zbožňuju, jenom škoda, že se u nás skoro nedá sehnat dobrý avokádo. Nemáte nějakej tajnej tip, kde by ho měli?:)

      • Ahoj Karolíno,
        to je problém, který taky řeším, tajný tip bohužel nemám, nebo ano …štěstí…
        P.S. Stránky viva la vida nejsou moje, jen tam občas nakupuji :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *