Kdo už mě zná, tak ví, že jsem lenoch línej a proto mám v oblibě jídla, co vykouzlim ze zbytků. Takže co se minule nestalo, měla jsem v lednici ňákou tu cizrnu, ňákou tu ředkvičku a zrovna jsem šla ráno kolem Alberta, kde měli zlevněný batáty a taky avokádo. Hned jsem po něm skočila a kupodivu bylo zralý. To byl samozřejmě úlovek jako blázen, protože sehnat u nás měkký avokádo je téměř nemožný a navíc za 15 Kč, no nekupte to!:) Batáty, ty mám hrozně ráda, protože mají jednak krásnou barvu a druhak chutnaj trochu jako brambora s mrkví (něco jako když si uděláte karotkovou brkaši :). Taky maji hromadu vitaminu A, což my brejlovci vždycky oceníme, žeano. No, a vzhledem k tomu velmi nejarnímu počasí, v němž je potřeba trochu vydatnějšího salátu, než je jen samotné „listí“, byla idea tzv. Codůmdal (rybičky čtou Co dům dal :)) počinu na světě.
Na jednu porci budete potřebovat:
- 1 střední sladkou bramboru neboli batátu
- 1/2 avokáda
- 1 hrst cizrny (uvařené a nebo namočené přes noc)
- 3 ředkvičky
- 1/2 citrónu
- olivový olej
Jak už to u těhle kulinářských mišmašů bývá, postup je vcelku prostý. Prostě všechno naházejte do pánve a upečte!:D Nééééé, zas tak jednoduchý to neni. Nejdřív ze všeho si dejte vařit namočenou cizrnu a nechte ji bublat, dokud nebude měkká. Pak si nakrájejte batátu na kostičky (já ji neloupu, abych zachovala vlákninu) a na troše olivového oleje nechce pod pokličkou opékat na pánvi. Jak uvidíte, bude hotová poměrně rychle, rozhodně dřív než normální brambora. Až chytne barvu a změkne, dejte jí stranou a nechte spolu s cizrnou vychladnout. Potom přidejte nakrájené ředkvičky i avokádo, ještě trochu zakápněte olejem a citronem a je to! Slibuju, že je to fakt hrozně dobrý, vcelku vydatný a navíc úplně úžasně barevný! No, žejo?:)
tak, hotovo,uvařeno. Proč jsem se do toho pustila? Protože měli levný batáty v Albertu :). Salát chutný, barevný, mňam. Bohužel mě přišlo množství ingrediencí málo, tak toho mám uděláno na týden a už teď jsem se s tím „přežrala“….. Jinak salát je výborný, DOPORUČUJI :D
:D No, tak to budete mít co dům dal na druhou, když vám to zbylo.;) Jinak motivaci jsme asi teda měly stejnou; slevy v Albertu. Smutný, leč pravdivý příběh…:D
Kájo, i co dům dal na třetí, něčím to ještě osvěžím, asi recept znesvětím česnekem. No, nevím, nevím ještě to promyslím :D.
vypadá to mňámozně – jinak s tím avokádem máš pravdu – já mam na to fígl, když koupím nezralé avokádo tak ho zabalím do novinového papíru a šoupnu na dva tři dny do špajzu a ono tak nějak hezky dozraje… kolikrát se mi stalo, že jsem ho tam i zapoměla a to je pak docela škoda :D… ale teď už se to s nima v červnu bude lepší, ale člověk nikdy neví
Jéé, tak to je bezva fígl, díky! No mně jenom příjde srandovní, jak ty zralý avokáda teď stojí 9 Kč a ty tvrdý, nezralý 30 Kč.:))
no nevědi jak to má spravě vypadat a chutnát :D což je bonus pro nás je mě nabaví čekat na slevy((… a teď už se dá koupit za 9,- Kč? kde? :D
za 9 kaček ho měl minule Vietnamec tady u nás v Dejvicích v Praze…