28. Květen 2013 7

Jarní salát Codůmdal

IMG_8275

Kdo už mě zná, tak ví, že jsem lenoch línej a proto mám v oblibě jídla, co vykouzlim ze zbytků. Takže co se minule nestalo, měla jsem v lednici ňákou tu cizrnu, ňákou tu ředkvičku a zrovna jsem šla ráno kolem Alberta, kde měli zlevněný batáty a taky avokádo. Hned jsem po něm skočila a kupodivu bylo zralý. To byl samozřejmě úlovek jako blázen, protože sehnat u nás měkký avokádo je téměř nemožný a navíc za 15 Kč, no nekupte to!:) Batáty, ty mám hrozně ráda, protože mají jednak krásnou barvu a druhak chutnaj trochu jako brambora s mrkví (něco jako když si uděláte karotkovou brkaši :). Taky maji hromadu vitaminu A, což my brejlovci vždycky oceníme, žeano. No, a vzhledem k tomu velmi nejarnímu počasí, v němž je potřeba trochu vydatnějšího salátu, než je jen samotné „listí“, byla idea tzv. Codůmdal (rybičky čtou Co dům dal :)) počinu na světě.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1 střední sladkou bramboru neboli batátu
  • 1/2 avokáda
  • 1 hrst cizrny (uvařené a nebo namočené přes noc)
  • 3 ředkvičky
  • 1/2 citrónu
  • olivový olej

Jak už to u těhle kulinářských mišmašů bývá, postup je vcelku prostý. Prostě všechno naházejte do pánve a upečte!:D Nééééé, zas tak jednoduchý to neni. Nejdřív ze všeho si dejte vařit namočenou cizrnu a nechte ji bublat, dokud nebude měkká. Pak si nakrájejte batátu na kostičky (já ji neloupu, abych zachovala vlákninu) a na troše olivového oleje nechce pod pokličkou opékat na pánvi. Jak uvidíte, bude hotová poměrně rychle, rozhodně dřív než normální brambora. Až chytne barvu a změkne, dejte jí stranou a nechte spolu s cizrnou vychladnout. Potom přidejte nakrájené ředkvičky i avokádo, ještě trochu zakápněte olejem a citronem a je to! Slibuju, že je to fakt hrozně dobrý, vcelku vydatný a navíc úplně úžasně barevný! No, žejo?:)

obrazek-29

7 komentářů k článku Jarní salát Codůmdal

  1. tak, hotovo,uvařeno. Proč jsem se do toho pustila? Protože měli levný batáty v Albertu :). Salát chutný, barevný, mňam. Bohužel mě přišlo množství ingrediencí málo, tak toho mám uděláno na týden a už teď jsem se s tím „přežrala“….. Jinak salát je výborný, DOPORUČUJI :D

    • :D No, tak to budete mít co dům dal na druhou, když vám to zbylo.;) Jinak motivaci jsme asi teda měly stejnou; slevy v Albertu. Smutný, leč pravdivý příběh…:D

      • Kájo, i co dům dal na třetí, něčím to ještě osvěžím, asi recept znesvětím česnekem. No, nevím, nevím ještě to promyslím :D.

  2. vypadá to mňámozně – jinak s tím avokádem máš pravdu – já mam na to fígl, když koupím nezralé avokádo tak ho zabalím do novinového papíru a šoupnu na dva tři dny do špajzu a ono tak nějak hezky dozraje… kolikrát se mi stalo, že jsem ho tam i zapoměla a to je pak docela škoda :D… ale teď už se to s nima v červnu bude lepší, ale člověk nikdy neví

    • Jéé, tak to je bezva fígl, díky! No mně jenom příjde srandovní, jak ty zralý avokáda teď stojí 9 Kč a ty tvrdý, nezralý 30 Kč.:))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *